W ubiegłym roku jednym z dodatkowych punktów programu „Kartaczewa” był konkurs na potrawę z dziczyzny, konkretnie chodziło o gulasz. Jednym ten dodatek się podobał, innym nie. Dlatego podczas poniedziałkowego roboczego spotkania w Urzędzie Marszałkowskim, pojawił się nowy akcent – ewentualność stworzenia w Gołdapi kolejnej, cyklicznej imprezy kulinarnej.
Wszak na naszym terenie są dwie – i to należące do największych w Polsce – hodowle jeleniowatych. A idzie imprezę poświęconą potrawie z dziczyzny hodowlanej.
Większa część spotkania dotyczyła jednakowoż tegorocznego „Kartaczewa”. Gołdap reprezentowała Marta Jurgiełan i Mirosław Słapik. Organizator zmagań kulinarnych, czyli Biuro Jakości i Znaków Regionalnych, zaproponował dodatkowy konkurs – dla uczestników indywidualnych. Konkurs na najsmaczniejsze kartacze odbędzie się więc w tym roku w trzech kategoriach. Będą mogły uczestniczyć firmy gastronomiczne, osoby prywatne i gospodarstwa domowe. W trzeciej kategorii dodatkowo przewidziana jest nagroda publiczności.
Zaniepokojonych remontem rynku możemy pocieszyć, że tegoroczne „Kartaczewo” odbędzie się w centrum Gołdapi. Wszak inaczej być nie może. Miejsce się znajdzie.
Informacje o terminach zgłoszeń do konkursów oraz regulaminy i formularze podamy po dokładnym dopracowaniu programu.
Organizatorami „Kartaczewa” są: Biuro Jakości i Znaków Regionalnych Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Marszałkowskiego, Dom Kultury, Gmina Gołdap i Fundacja Rozwoju Regionu Gołdap.
Proponuję nazwę Gulasz Ci W Żołądku Stoi